• Помина една незаборавна ноќ со Медитеранот на дланка (Фото)
  24 Култура

  Во срцето на Скопје под отворено небо се одржа “Мала Италија патува”. Настан на кој Павле Камилоски и Христо Арсовски, двајца автодидактички македонски пејачи, ја претставија шпанската, италијанската и француската култура преку најпознатите канцони, шансони и шпански песни. За време на нивниот настап атмосферата беше преплавена од емоции, воздишки и уживање. “Ми преставува огромно задоволство […]

  Повеќе
 • Тереза Кесовија ќе настапи на отворањето на ликовната колонија “Вевчански видувања”
  24 Култура

  Хрватска кралица на шансоните, Тереза Кесовија ќе настапи на отворањето на осмата ликовна колонија “Вевчански видувања”. На ова издание на колонијата ќе учествуваат триесетина познати уметници од земјава и странство. На отворањето, на 24-ти јуни, Тереза Кесовија ќе одржи концерт од затворен тип со почеток од 21 часот. Подготви: Филип Етмишовски

  Повеќе
 • Наскоро 12-то издание на најрадосниот скопски фестивал “Баскерфест” (Фото)
  24 Култура

  По 12-ти пат, традиционално во Скопје, но и во другите градови низ Македонија ќе се одржи “Баскерфест”, фестивалот кој под отворено небо нуди бесплатна забава за сите возрасти. Локацијата е плоштад “Македонија”, а свои точки секојдневно ќе имаат атрактивни баскер изведувачи од целиот свет. Во Скопје фестивалот ќе започне на 16-ти јуни и ќе трае […]

  Повеќе
 • Македонската опера и балет одликувана со Орден за заслуги за Македонија
  24 Култура

  Со указ на Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, Македонската опера и балет беше одликувана со Орденот за заслуги за Македонија. Орденот му се доделува по повод 70 години постоење на Македонската опера и балет, за  успешното презентирање и промовирање на македонското и на светското творештво од областа на оперската и на балетската уметност како и […]

  Повеќе
 • Симон Трпчески со “Македонисимо“ ќе ја промовира македонската музика во светот
  24 Култура

  Македонскиот пијанист Симон Трпчески следната недела, на 18-ти мај, ќе ја има премиерата на својот најнов проект наречен “Македонисимо“ во рамките на престижниот Фестивал во Лудвигсбург, Германија. Музичката обработка на песните е на композиторот Панде Шахов а проектот вклучува сплетови од македонски ора со неколку песни. На светската премиера во Лудвигсбург, покрај маестро Трпчески ќе настапат: виолинистот […]

  Повеќе
 • Концерт на Симон Трпчевски за отворањето на новата сала на Филхармонија
  24 Култура

  По повод свеченото отворање на  новата концертна сала на Македонската Филахарминија, концерт ќе одржи македонскиот виртуоз на пијано, Симон Трпчевски. Концертот по повод отворањето на новиот објект на Македонската филхармонија, ќе се одржи на 21 мај со почеток од 19 часот. Покрај солистот Трпчески, диригент на концертот ќе биде маестро Владимир Ашкенази, соопшти Филхармонијата. На првиот концерт на Филхармонијата во новиот […]

  Повеќе
 • Џез-квар­те­тот “Форп­леј” ќе го отво­ри го­ди­наш­но­то “Охрид­ско ле­то”
  24 Култура

  Џез-квар­те­тот “Форп­леј” ќе го отво­ри го­ди­наш­но­то 57-то из­да­ние на фе­сти­ва­лот “Охрид­ско ле­то”. Австралискиот квар­те­тот е фор­ми­ран во 1995 го­ди­на, во сво­ја­та изведба вклу­чу­ва еле­мен­ти на арен­би и поп-му­зи­ка. Според најавите на концертот во Охрид на Ан­тич­ки те­а­тар ќе на­ста­пат за­ед­но со ор­ке­ста­рот на Ма­ке­дон­ска­та фил­хар­мо­ни­ја под ди­ри­гент­ска­та пал­ка на маестро Емин Џи­јан. Покрај квар­те­тот “Форп­леј”, Охрид […]

  Повеќе
 • Во среда во МОБ, премеира на “Балетска вечер на Бурнонвил”
  24 Култура

  Во среда на 5-ти април во 20 часот во Македонската опера и балет ќе се одржи премиерата на “Балетска вечер на Бурнонвил”. По тој повод во бистрото на Македонската опера и балет се одржа конференција за медиуми на која стана збор за овој несекојдневен настан кој претставува всушност ретроспектива за творештвото на еден од најпознатите […]

  Повеќе
 • Во Дебар изложба на јапонски сликари
  24 Култура

  Изложба на јапонски сликари во техника Унијое графика, која своите почетоци ги има во 15 и 16 век во Јапонија, е отворена во четврток во Центарот за култура во Дебар. Оваа техника на творење се раѓа кога животот на обичниот човек во Јапонија бил непредвидлив, несигурен и често тажен. Изложбата ја отвори програмскиот раководител на […]

  Повеќе
 • Премиерно монодрамата “Песни за татковината” на сцената на Велешкиот театар
  24 Култура

  На Малата сцена на Народниот театар “Јордан Хаџи Константинов-Џинот” во Велес на 5-ти април актерот Петар Темелковски премиерно ќе ја изведе монодрамата “Песни за татковината”. Како што појаснуваат од Велешкиот театар, станува збор за авторски проект на актерот Темелковски по повод 75-годишнината од смртта на македонскиот поет, револуционер и хуманист Никола Јонков Вапцаров. Монодрамата “Песни […]

  Повеќе

Dailyintelligencer

Videos

За Нас

Се надеваме и веруваме, дека ќе бидеме дел од Вашето секојдневие, дека Музика24 ќе биде Ваш 24 часовен ритуал за добра, квалитетна, навремена и интересна музичка информација. Продолжете да уживате... Музика24 работи 24/7

Пријатели