80 години од премиерата на легендарниот филм “Волшебникот од Оз”

Пред осумдесет години, легендарниот филм “Волшебникот од Оз” ја одржа својата светска премиера во театарот “Стенд” во Окономоц. “Волшебникот од Оз” е американски филм на режисерот Виктор Флеминг од 1939 година, направен по книгата на Л. Френк Баум, кој раскажува за Дороти Гејл и нејзиниот пат до Оз, каде што треба да го најде познатиот волшебник, за тој да и помогне да си го најде патот за дома. Волшебникот од Оз е најгледаниот филм во историјата на телевизијата.

Тој стана синоним за детството на многу луѓе кои пораснаа со Дороти која заедно со нејзиното куче Тото патува низ фантастичната земја Оз , заедно со ново стекнатите пријатели Страшилото, Лимениот човек и Лавот. Џуди имала само 17 години кога се појавува во улогата на Дороти.

Филмот зборува за девојче по име Дороти Гејл, кое живее во Канзас со своите тетка и чичко на фарма за време на големата депресија, и која сонува за подобар живот. По разорното торнадо што ја зафаќа фармата, Дороти и нејзиното куче Тото се однесени во фантастичната земја Оз. По првичното задоволство од волшебното земјиште, Дороти се уште не сфаќа дека и недостасува на својот дом. Единствениот што може да и помогне да се врати дома е Волшебникот од Оз. Тој живее во Смарагдниот град и Дороти тргнува на пат во потрага по него. По патот, таа среќава чудни пријатели кои и се придружуваат. Тоа се Плашилото, кој го бара волшебникот за да му подари мозок, Лименот човек, кој бара срце и Лавот,на кого му недостига храброст. На своето патување им помагаат Добрата вила од Северот, додека Злобната вештерка од Западот се обидува да ги запре.

Повеќе на Музика24...

Остави коментар

Вашата маил адреса нема да биде објавена.