Дали сте се запрашале некогаш како камилите можат да издржат без вода?

За разлика од луѓето, камилите се совршено се вклопуваат во суви области. Двогрбите камили можат да издржат долги студени зими и кратко топло лето во пустината Гоби во Централна Азија. Едногрбата камила може да ја издржи бескрајната топлина на пустините на Северна Африка и Арабија. Камилите првпат се појавиле во пустините во југозападниот дел на Северна Америка.

За време на еволуцијата која траела милиони години, тие станале совршени за преживување во суви области. Но, водата е неопходна за сите живи суштества на Земјата, па и камилите се едни од нив. Дури и кога воопшто не е топло, луѓето без вода можат да преживеат само неколку дена. Меѓутоа, камилите можат да преживеат вкупно седумнаесет дена помеѓу поења со вода. Многу луѓе мислат дека нивните грпки се полни вода, но всушност се полни со маснотии. Телесната температура на камилата се менува со температурата на воздухот. Се спушта на околу 34° C ноќе, а потоа, во текот на денот (кога температурата во Сахара може да достигне 58 ° C) може да се зголеми на 41° C.

Бидејќи разликата помеѓу телото и надворешната температура е намалена, воздухот полека го загрева телото на камилата. Второ, кога има топлина, метаболизмот на камилата (горење храна во телото) се одвива побавно и создава помалку топлина. Трето, камилата може да донесе одредена количина на вода од бубрезите до еден од четирите стомаци, а потоа во крвта, наместо да ја изгуби водата преку мокрењето. Жедната камилица, која со денови преживеала без вода, може да проголта до сто литри вода за пет минути.

Повеќе на Музика24...