Погледнете: Која е најголемата зграда во светот изградена од дрво

Mjøstårnet од Voll Arkitekter во Брумундал, Норвешка, и официјално е највисоката зграда изградена од дрво во светот.

Кулата со височина од 85,4 метри била изградена користејќи вкрстен ламинат (CLT), пионерски материјал кој им овозможува на архитектите да изградат високи згради од одржливо дрво. Таа ја освои титулата светски шампион во височина победувајќи ја 53-метарската купа Brock Commons Tallwood Housе во Ванкувер, која има хибридна структура од дрво и бетон. Третото место на листата е за кулата Treet во норвешкиот град Берген која е висока 49 метри.

Специјалистте за дрвена градба, Moelven Limitre ja инсталира структурата на дрвeната зградата, вклучувајќи ги и лифтовите кои се целосно изработени од CLT и колоните направени од залепена ламинатна граѓа (глалум).

Повеќе на Музика24...