Прва држава на светот каде превозот е комплетно бесплатен

Луксембург од средината на 2019та најавува дека ќе укине плаќање во јавниот превоз и тоа во возовите, трамваите и автобусите. Новата коалициска Влада на чело со премиерот Хавиер Бетел најави целосно бесплатен јавен превоз од летото 2019. Бетел, кој е лидер на Демократската партија, вети дека приоритет ќе му бидат еколошките проблеми. Освен бесплатниот јавен превоз, Владата вчера најави и легализација на канабисот, како и воведување на два нови државни празници.

Градот Луксембурт е еден од најзагадените во Европа, па со оваа мерка владата има намера да ги мотивира жителите да го користат јавниот транспорт наместо автомобилите. Во самиот град живеат околу 110.000 жители, а секој ден во него со автомобили доаѓаат уште 400.000 на работа. Според една студија во 2016 возачите во Луксембург минале вкупно 33 часа во сообраќаен застој.

Повеќе на Музика24...

Остави коментар

Вашата маил адреса нема да биде објавена.