Стара виолина 310 години вратена на сопственикот

Виолина со антиквитетна вредност од XVIII век која чини повеќе од 250.000 британски фунти, заборавена во воз во лондон, му е вратена на сопственикот, музичарот Стивен Морис, пренесува телевизијата Sky News.

“Мојата виолина е дома, потполно е сочувана. Благодарам за огромната поддршка”, изјавил за телевизијата музичарот.

Претходно Морис преку британските медиуми бараше помош во потрагата по виолината, која останала во возот на 22-ри октомври кога тој се симнал на лондонската станица Пенџ Ист. Според британската трнспортна полиција, било утврдено дека друг маж ја однел виолината и било утврдено на кои станици се симнувал и продолжувал да патува.

Инструментот е направен во 1709 година, од мајстрот Давид Теклер. Во интервјуто со британските новинари, музичарот призна дека во тоа време бил вознемирен од загубата, и вели дека тој само привремено свири и го чува инструментот, на кој свири 20 години, со надежи дека ќе им го предаде на други музичари.

Повеќе на Музика24...