Што треба да има на трпезата за Бадник?!

Втор најголем празник во христијанството, по Велигеден е Божиќ или Рождество Христово – денот на Христовото раѓање според Христијанската традиција. Црквите кои се водат според јулијанскиот календар, вклучувајќи ја и македонскатата православна црква, го прославуваат Божиќ на 7-ми јануари.

Еве што треба да имате на трпезата Бадник за здравје, среќа и плодност во домот: Лепче со паричка, суви пиперки со грав/ сарма со зелка, компот од суви сливи, овојше (јаболка, мушмули, ореви, дуња), кисела зелка, печена тиква, лук.

Повеќе на Музика24...