Светско истражување: Македонците имаат најнизок коефициент на интелегенција во регионот

Според светското истражување објавено во април оваа година во книгата “Интелегенција на народите”, коефициентот на национална интелигенција во Македонија изнесува 82 поени, и е најмал во регионот. Албанија исто така има државен IQ од 82 поени, додека Србија има 90, Словенија 99, Хрватска 96, БиХ 89, додека Црна Гора 86, покажуваат резултатите на најновото истражување за светската интелигенција.

На врвот на листата се наоѓаат Јапонија, Тајван и Сингапур со IQ од 106 поени, додека националниот IQ на Кина е 104 поени. Белорусија има најдобри резултати во Европа со 102 поени, а следат Финска, Холандија, Германија, Естонија и Лихтенштајн со IQ од 101 поен.

Повеќе на Музика24...