Балканленд

Борис Лејнер, легендарниот тапанар, го посвети својот нов сингл на инструментот кој му го одбележа животот (Видео)

Легендарниот тапанар Борис Лејнер 50 години беше вљубен во тапаните, а последните години оваа љубов е тајна. Сега на сцената се враќа со својата авторска песна „Kada bubanj krene“, за која текстот го напиша авторката Јасминка Митриќ, музиката е на Јасминка Митриќ, Борис Лејнер и Марино Пелајиќ, а аранжманот го направија Лејнер и Пелајиќ. Проектот собра одлична музичка екипа – покрај Борис на тапани и вокал, тука е и познатиот басист на групата Филм, Марино Пелајиќ; Борис Хрепиќ – гитарист на Далека обала, Лео Анѓелковиќ на гитара и одличен млад пијанист Јадран Михелчиќ. Продуцент на песната е Анте Пргин Сурка.

“Во еден момент се беше премногу и престанав да свирам. Ми требаше пауза, а потоа звукот на мојот тапан почна да ме прогонува. Там-там ритамот призва одлична музичка екипа и со нивна помош оваа искрена песна ја посветив на тапанот“, вели Лејнер за песната.

Борис Лејнер е синоним за новиот бран, тој ја одбележа хрватската музичка сцена со своите бројни бендови, а во каталогот има над десет од нив во кои тој создавал или свирел. Репликите на рефренот на песната покажуваат колку за култниот музичар значи новото влијание на сцената – „Кога ќе почне тапанот, сите играат околу мене, црните мисли се губат, сите ме гушкаат, сите ме бакнуваат“. Спотот го потпишуваат Невио Смајиќ и Марио Боршчак.

Борис Лејнер има учествувано во многу музички и културни проекти, а во последните години, покрај музиката, се повеќе се занимава и со скулптура, организирајќи свои изложби. Во 2020 година беше објавена книгата на неговите автобиографски записи „Сè беше ритам“, а во 2022 година беше објавена книгата „Сведоците на Азра“ од авторската двојка Борис Лејнер и Јасминка Митриќ, која содржи 101 приказна на обожаватели кои ја гледале Азра на различни концерти, како и во други прилики.

Можеби ќе ве интересира: