Балканленд

Бура од реакции и забрана за одржување на концерт на MC Stojan во Хрватска

Бура од реакции во хрватската јавноста предизвика најавата за дека српскиот турбофолк пејач MC Stojan ќе жодржи концерт во Музејот на уметности и занаети во Загреб. Концерт беше закажан за 10-ти јуни. А хрватите беа вознемирени дека во ваква институција ќе се пеат: „Candy“, „La Miami“, „Send Number“ и „Hello“.

Една од целите на овој музеј е оплеменување на културната сегашност но не е јасно како артист со голем број вулгарности во песните ќе придонесе во тоа. Имено, во една од песните кои ќе ги пее овој пејач гласи: „video sam ribu, ima dobru sisu / rek’o sam joj ovi frajeri za tebe nisu / ja sam pravi frajer, mnogo dobro je*em / nisam dugo sek’o nokte, ima da te grebem“.

По бројните реакции се огласија и од музејот. Тие тврдат дека за концертот дознале од медиумите и дека неколку пати реагирале до организаторите а на крај и им забраниле да го одржат концертот таму.

Музејот на уметностите и занаетите не дал согласност на организаторот и станар на ресторанот. За организацијата на концертот. Музејот дозна само преку медиумите и социјалните мрежи. На 06.05.2022 година, веднаш по сознанието, Управата на Музејот испрати предупредување до закупецот на деловниот простор и организаторите за неовластено користење на името на Музејот и подзакуп на просторот на терасата за јавен настан без претходна согласност, иако со договор се обврзани да го сторат тоа. Со тоа, закупецот на деловниот простор ја прекршил договорната обврска за одржување на комерцијален јавен настан, за што бил предупреден и побарано е итно откажување на сите настани. Откако вчера, 16.05.2022 година, откривме дека концертот на MC Стојан не е откажан, испративме второ предупредување и експлицитно го забранивме концертот во Музејот на уметности и занаетчиство и секаква неовластена употреба на името на институцијата за овие цели. споменатите документи. Ги известуваме медиумите и јавноста дека концертот нема и нема да се одржи во Музејот на уметностите и занаетчиството, ниту се планираат слични настани, со оглед на тоа што Музејот на уметностите и занаетите е затворен за јавноста за да се подготви за реновирање. на Музејот.

Можеби ќе ве интересира: