Балканленд

Croatia Records издаде компилација „Greatest Hits Collection“ од Влатко Стефановски

Само неколку уметници од нашиот регион успеаа да постигнат забележителен успех на светската сцена и да го направат својот бренд препознатлив. Ова, се разбира, одлично му одеше на Влатко Стефановски, виртуоз на гитара кој поради својот уникатен талент и израз го обиколи светот настапувајќи на сцени од сите големини – од помали, како соло акустична точка, преку престижни рок клубови со своите бендови, во голема сала придружувани од симфониски оркестри. Пресек од исклучително успешната соло кариера на еден од најголемите гитаристи на нашите простори сега е достапен на „Greatest hits collection“ во издание на Croatia Records.

Компилацијата ја отвора песната „Cowboys & Indians“ од истоимениот студиски албум од 1994 година и „Кандилце“ и „Сараево“. Приказната хронолошки продолжува со еден од најголемите хитови на Влатко, песната „Џипси сонг“, а потоа следат хитовите „Калајџиско оро“, „Влатково оро“ и „Глуво доба“ од познатиот албум „Трио“. Покрај наведеното, изданието вклучува песни од албумите „Кула од карта“, „Thunder From the Blue Sky“ и „Сеир“, а неизбежен дел од наследството на Влатко се и песните „Бистра вода“ и „Успаванка за Радмилу М.” од незаборавниот акустичен албум „Мајчин јазик“. Компилацијата завршува со песните „Funky Junkie“ и „Огледало“ од актуелното студиско издание „Taftalidze Shuffle“. Насловната страница на компилацијата Greatest Hits е дизајнирана од Иво Т. Монтина, ја красат фотографиите на Стефан Рајл, а има и три концертни фотографии на Жељка Димиќ.

Ненадминатата техника и уникатниот сензибилитет на Влатко беа подеднакво успешни во етно и рок, но и во блуз, фанк и џез – жанрови кои го обликуваа неговиот музички пат и го обележаа како уметник. 17 песни кои сведочат за неговите текстописци и исклучителна виртуозност се наоѓаат на компилацијата „Greatest Hits Collection“.

Можеби ќе ве интересира: