Балканленд

Џони Штулиќ за новата книга на Борис Леинер: Тој изигрува француска собарица

Бранимир Штулиќ, најголемото име на рокенролот на поранешна Југославија и творец на култниот бенд „Азра“, зборуваше за книгата на Борис Лeинер, поранешниот тапанар на групата „Азра“. Штулиќ одговори на некои негови тврдења.  Ви ја пренесуваме оваа негова реакција подолу во целост.

Со објавувањето на книгата „Сведоците на Азра“ на Борислав Леинер, Бранимир Штулиќ повторно е иритиран што Лејнер „еден од поранешните наемни работници во Азра“ сè уште упорно живее на негова сметка и на сметка на неговиот бренд „Азра“. За потсетување, од 1994 до 2014 година, со „Поздрав до Азра“, Лејнер 20 години заработуваше од песните на Штулиќ и одржа над 250 концерти со авторски репертоар на Штулиќ без прашање и одобрение, а и денес, како што наведува Штулиќ на Youtube, од неговите лагите и плукањата не може да живее.

Борис Леинер со ко-авторката Јасминка Митриќ

Во продолжение еве што напиша Штулиќ, на својот канал на Youtube каде повремено се огласува.

Канибалот објави нова книга со наслов Сведоците на Азра (се однесува на Јеховините сведоци), давајќи можност да се покажат таканаречените фанови, најверојатно лаже, како во една објавена приказна за некој што избегал од војска да дојде во Кулушиќ на концерти. Дотичниот пишува дека се симнав меѓу публиката со гитара (толку се сеќава од тие изведби), сепак, тоа воопшто не беше случај (измислено, односно исцицано од прстот), како во еден друг случај, кога некои го критикуваат мојата работа, пишувајќи за „Азра“, како патем да каже дека беше на тие настапи во Кулушиќ и дека јас ја сменив скинатата жица на гитарата со неверојатна брзина (и тоа е исто така единственото нешто што се сеќава од тие свирки), што буквално ја следи истата шема и буквално не се случи, бидејќи имав две гитари токму поради тоа. Веќе не се знае кој лаже, секој со своето јато, се разбира. И неодамна се користеше Канибал со нови лаги (за поздравот на „Азра“, оправдувајќи се во весниците дека со мене во подрумите компонирал, тој врска нема со музика, ниту со пишување, бидејќи и тоа е измислена глупост.  Од првата тетратка, сите други пишуваат ! Ако не лаже и не глуми кога со раката тресе, се за да ги оправда своите злосторства. (на пример, дека треба да биде врежана шаховница на челото, со која ја започна својата кариера, поради што го туркаат до денешни денови, затоа што тоа му должат на заслужните кадри), па тој и неговата подобра панаѓурска половина сметаат (а сите продаваат мои постери од 1981, како и маички со неговата карикатура од мојот лик, составен од ликот на Нјака од Задар и грчки фрлач на диск) да без дваесетгодишните Поздрави до Азра и нивните неодамнешни потфати моите песни немаше да преживеат, односно дофрлат до денешните денови и  најмладите слушатели. Добротворна работа на мој трошок, а за сопствен џеб, (што и сам потврди за Глас Српске дека парите го движат). Со други зборови, да не те украдев, кој ќе знаеше за тебе? И само обожаветелите кои не следеа (повторно моите, наши ги нарекува). Барем колку на корицата на тоа издание имаат безброј мои напишани наслови песни, кои ги свирев со различни Азри, две години пред него и со што тој нема врска, а што не го спречува да зборува по интервјуата како ја основал „Азра“ со мене), или дека му било најмило после концертот во бекстејџ со обожавателите, што никогаш не било случај. Би требало јас да знам за тоа. Буквално, штом зине лаже, на пример, дека додал втор бас-тапан на батеријата. Тоа не само што јас го додадов бас-тапанот туку и платив за тоа како и неговите палки, бидејќи Азра е мое претпријатие), колку и неговиот престој и скулпторство во Холандија (исто така ангажирав и музичари, платеници, кои ги принудуваше да пеат, што беше неопходно за трио, и со тоа неколку песни ги унаказив). А што се однесува до свирењето тапани, неговото тапанарство е меродавно со природниот мистицизам, Вештерките, Шо! Мазгун и Лејнер и Хрњак, бидејќи мојата музика се свиреше во „Азра“ и секоја тапанарска делница беша моја, како и мелодиски линии на бас гитарата,  ако не е така, Канибал се свитка околу овие горенаведени проекти, а својата вештина да даде тестисите за бубрези ја потврди. Особено со ваква медиумска поддршка, каде што е поставуваат прашања кои веќе содржат лаги како непобитна вистина, и каде изигрува (бидејќи така го советувале) француска собарица. Не допирајте ништо, само дајте му храна на мајмунот.

Можеби ќе ве интересира: