Балканленд

Два „Инструктори“ го напуштаат Бајага

Два членови на „Инструкторите“ на Бајага го напуштаат познатиот состав, потврди и Момчило Бајагиќ – Бајага. Се работи за басистот на оригиналната постава Мирослав Цветковиќ – Цвеле и тапанарот Чедомир Мацура. Бендот веднаш добил нови членови, а публиката ќе ги види веќе на 17 март на концерт во Љубљана.

Меѓу нас немаше кавга или тешки зборови. Имаше некаков материјален замор. На „Инструкторите“ веќе им се приклучија нови членови, на 17-ти март имаме концерт во Љубљана и публиката што ќе дојде првпат ќе ги слушне и види, а потоа и посетителите на фестивалот „Вивалди“ на 23 март во Меќавник.- изјави Бајага.

Цвеле, кој важи за еден од најдобрите басисти во поранешна Југославија, поранешен член на групите „Тилт“, „Поп машина“ и „Папатра“, потврдува дека повеќе не е „инструктор“ на Бајага:

Причините за моето заминување од бендот се од приватен карактер. Пред два дена наполнив 70 години и решив да се пензионирам. Јас и Бајага не се каравме, во добри односи сме. Секако, планирам да продолжам да се занимавам со музика.

Тапанарот Чедо Мацура, поранешен член на „Неверне бебе“, „Револвер“ и придружниот бенд „Викторија“, кој им се приклучи на „Инструктори“ во 1996 година, ја напушти групата исто така без остри зборови. Причините се дека негф му е потребно повеќе време и за работата што ја работи надвор од музиката и за неговото семејство на кое треба да се посвети.

Бајага, како што е наведено на својата Фејсбук страница, нема да дава дополнителни најави за оваа тема до крајот на март, кога на мал концерт во Белград тој на публиката ќе претстави две ексклузивни додатоци на бендот. Што се однесува до плановите на Бајага и инструкторите, по зимската двомесечна пауза продолжуваат со концерти, а веќе имаат закажани настапи до крајот на летото. Исто така, Момчило работи на нови песни кои планираат да ги објават на нивниот 12 студиски албум, а сето тоа во пресрет на 2024 година, кога ќе одбележат четири децении од својата кариера.

Можеби ќе ве интересира: