Балканленд

Хрватскиот Уставен суд пресуди дека Кроација рекордс неправилно го приватизираше Југотон

„Кроација рекордс“ го загуби спорот во Уставниот суд на Република Хрватска за првите фонограми на поранешен „Југотон“, вклучувајќи ги и оригиналните снимки на „Азра“, „Бијело Дугме“ и „Нови фосили“. Уставната жалба во која „Кроација рекордс“ тврдеше дека целата судска постапка досега била неправедна била одбиена.

На крајот остана конечната одлука на Вишиот управен суд на Република Хрватска со која беше утврдено дека овој дискограф неправилно го приватизирал Југотон. Судот пресудил дека вредноста на овие снимки, врз основа на кои се прават нови снимки и компилации, никогаш не била проценета или платена од Кроација рекордс.

По распадот на Југославија, како наследник на Југотон, илјадници мајсторски снимки, меѓу кои и оние на најпознатите изведувачи, наследија Хрватската издавачка куќа за звук и слика, која подоцна беше преименувана во Кроација рекордс. Според Законот за трансформација, акциите на таа компанија се приватизирани во 90-тите години. Накратко, Кроација рекордс 28 години користи и заработува на снимки кои законски не биле негови.

Со решението на Хрватскиот фонд за приватизација од 5 октомври 1993 година, се вели во пресудата на Вишиот управен суд од август минатата година, утврдено е дека делот од фонотеката што не е утврден како национално богатство, да се процени и противвредноста да се врати во буџетот.

Претставниците на „Кроација рекордс“ не се согласуваа со ова и тврдеа дека фонограмот не можел ниту да се најде на списокот на приватизиран имот, бидејќи терминот фонограм бил воведен во Законот за авторски права во 2003 година. Во 2003 година беше извршена ревизија во Кроација Рекордс.

Поранешниот фронтмен на „Азра“, Бранимир Џони Штулиќ, во своите ретки јавни настапи тврдеше дека оваа дискографска куќа го оштетила. Тужбите на Штулиќ против „Кроација рекордс“ главно се однесуваат на авторските права на неговите албуми, но треба да се претпостави дека во своите говори мислел и на проблематичната приватизација во која не се плаќале фонограмите на Југотон.

Можеби ќе ве интересира: