Балканленд

На секој од неговите концерти две седишта беа празни, еве зошто

Ѓорѓе Балашевиќ не напушти денес на 67-годишна возраст, а малкумина знаат каква трагедија го одбележа неговиот живот. За разлика од неговата љубов кон музиката, неговите родители секогаш сметале дека требало да студира географија, за што се школувал. Поради тоа, иако Балашевиќ секогаш им оставаше две места на концертот, тие никогаш не присуствуваа на истиот.

Еден од најтажните периоди во животот на Балашевиќ беше по раѓањето на неговата ќерка Јована. Имено, Шоле ја видел за прв пат само еден месец по нејзиното раѓање, бидејќи тој бил во војска и не смеел да ја преминува границата, а Оливера е родена во Будимпешта поради епидемијата на менингитис, која преовладуваше во Нови Сад во тоа време.

Тој никогаш не го напуштил својот роден град Нови Сад, а многу малку луѓе знаат дека тој ја имал и петгодишната сестра Јасна, која починала. Научи да чита рано со својата сестра и беше чудо од дете. Почна да пишува песни во основно училиште и сонуваше да стане фудбалер. Тој беше мирно дете и одличен ученик, што се смени во средно училиште.

Можеби ќе ве интересира: