Балканленд

Патријархот Порфириј ги откри песните кои ја обележаа неговата младост

Српскиот патријарх Порфириј денеска на Радио Белград 202 презентираше избор од 10-тина поп и рок песни кои ја одбележаа неговата младост и денес имаат посебна симболика за него.

Секако, тоа не се сите песни и нумери што сакав да ги слушам, но избрав што може да создаде впечаток за тоа каква била нашата генерација во младоста, што сакавме да слушаме. Има различни видови на песни и насоки, но заедно формираат еден мозаик. – рече Порфирј.

Патријархот гостуваше по повод 53-от роденден на „Двестадвојка“, а во неговиот избор се најдоа песните „Хочу да знам“ од Партибрејкерс, „Етида“ од групата Корни, „Обрана“ од Идоли, „Загреб и ја се Волимо Тајно“ на Арсен Дедиќ и „Шумадијски блуз“ од Смак.

Тука беа и „Knockin’ On Heaven’s Door“ од Боб Дилан, „Dance Me To the End of Love“ и „Famous Blue Raincoat“ од Леонард Коен, „Immigrant Song“ од Лед Цепелин, „The Prayer of François Villon“ од Булат Окуџава, „Is Five O`Clock“ од Афродитас Чајлд.

„Šumadijski Blues“ од Смак е една од песните што Порфириј и денес ја слуша, особено кога не се чувствува добро, има некаков проблем, е во ќорсокак и не наоѓа потенцијал да излезе од лавиринтот. .

Постојат различни духовни методи за да се подигне човек кога ќе падне. Кога поминував низ ќорсокак, и кога упорно ја слушам оваа песна, малку се кревав. Звуците на таа музика ме изнесуваат до зелената гранка. – рече Порфириј.

Тој по повод гостувањето на Радио Белград 202 меѓу другото рече дека со својот избор сакал да испрати порака „дека и поповите се луѓе од народот“.

Дека тоа се некои од нашите луѓе кои ние како народ успеавме да ги изведеме за да можат да служат света литургија, но и дека ги споделија, како и денес, сите вредности по кои живее еден народ. Така е и со патријархот. И се подразбира дека ја сакаат музиката. – изјави Порфириј.

Можеби ќе ве интересира: