Балканленд

После 3 години од смртта на Синан Сакиќ, започна изградбата на неговиот мавзолеј (Фото)

Во Лозница, Србија започна изградбата на мавзолејот посветен на Синан Сакиќ, чија трета годишнина од смртта е на 1-ви јуни 2021 година. Иако целта беше да се заврши мавзолејот до тој датум, тој сепак ќе биде завршен малку подоцна.

„Сè уште не сме завршиле, мајсторот е малку болен, но некој ќе продолжи. Замислував дека нема да биде ниту премногу, ниту премалку. Тој покрив не е погоден да се направи, но ќе биде наскоро. Малку ќе доцни, но важно е да се направи“, вели сопругата Сабина низ солзи.

Патем, мавзолеј е голема и импресивна гробница, која обично е изградена за починат водач или за некоја друга значајна личност. Името го добила по гробот на кралот Мавзолеј, кој се наоѓал во центарот на Халикарнас, денешен Бодрум во Турција.

Можеби ќе ве интересира: