Балканленд

Промовиран првиот дел од дискобиографијата за Габи Новак (ФОТО)

Реномирана хрватска поп и џез пејачка Габи Новак, доби своја дискобиографија во издание на Кроација Рекордс. Изданието содржи шест ЦД-а со вкупно 116 оригинални песни компонирани од 1957 година до последната студиска песна објавена од Габи во 2019 година.

Идејата на авторот на оваа компилација, Синиша Шкарица, долгогодишен уредник на Југотон и Кроација рекордс, koj стои зад ваквото обемно издание во предговорот вели: „Габи Новак е централна фигура, всушност икона што ја симболизира историјата на популарната музика во нашата земја, од доцните 50-ти до нашето време. Таа е таа што ја извлекуваше од мене целата моја природа и често ја почитуваше педантноста, и што, на крајот на краиштата, ме натера да мислам дека можеби, пишувајќи за неа, на прво место, изложувајќи ја нејзината дискобиографија, јас всушност ја разоткривам во голема мера дискобиографијата на локалната поп музика.“

Наклонетоста на Габа кон џезот, за која првично не беше свесна, беше снимена уште во 1961 година со изведбата на „А магловит дан“ на Гершвин со познатиот џез квартет во Загреб. Постојат и филмски теми како „Среќен пат“ и „Сина далечина“ направени во 1959 и 1960 година, снимки од 2000-тите, потоа оние создадени во придружба на нејзиниот син Матија Дедиќ, една од најдобрите џез-пијанисти, и нејзините фестивалски песни. Сето ова ја прави оваа колекција како накит за локалната дискографија.

Големина како Габи Новак не само што заслужуваше вакво дискографско издание, туку и книга, а нејзиниот автор Синиша Шкарица едноставно ја нарече Книга за Габи.

Она што го прави целиот проект одличен е најавата за продолжението, новиот сет Дискобиографија вол. 2 со уште 6 ЦД-а што ќе содржат други избрани песни на првата дама на поп-музиката, меѓу кои има многу што сè уште не сме имале можност да ги слушнеме на носачи на звук.

Можеби ќе ве интересира: