Балканленд

Прва пресуда: Се забранува користење на името „Прљаво казалиште“

На почетокот на мај се дозна дека „Прљаво казалиште“ се распадна, но дел од бендот предводени од Младен Бодалец и Јасенко Хоура се уште сакаат да настапуваат. Сепак, судот одлучи Јасенко Хоура и Младен Бодалец да не смеат повеќе да настапуваат под името „Прљаво казалиште“, ниту под деривати на тоа име, бидејќи би било логичен избор да продолжат да настапуваат под името Прљавци.

Раздорот помеѓу Јасенко Хоура и Тихомир Филеш, менаџерот на бендот и инаку долгогодишен член на бендот кој ги задржува правата на името, бил предизвикан од самоиницијативната работа на Хоура, која донела двајца членови на бендот на новиот албум, што Филеш како менаџер не го знаеше.

Како што изјави Тихомир Филеш уште во мај, бендот може да настапува под друго име, но не под името „Прљаво казалиште“. Филеш додаде дека се што е поврзано со претворањето на бендот во бренд е под негова контрола, а со тоа и заштитениот знак на бендот „Прљаво казалиште“.

Адвокатот на Тихомир Филеш, Кристина Д. Канчељак, изјави дека Хоура и Бодалец не сакале да го почитуваат Филеш па судските постапки биле единствениот можен пат до решение. Таа, исто така истакна дека нејзиниот клиент е задоволен од исходот, според кој на Бодалец и Хоура не им е дозволено да го користат името до крајот на судењето, но во исто време е тажна што бил принуден да ги оствари своите права преку суд.

Доколку Хоура и Бодалец не ги почитуваат мерките, би можеле да бидат казнети. Непочитувањето на мерките би го чинело 30.000 куни за Хоура, додека казната за користење на името „Прљаво казалиште“ за Младен Бодалац би била 10.000 куни.

Можеби ќе ве интересира: