Балканленд

Во Цеље отворена изложба посветена на југослoвенската рок сцена (Фото+Видео)

Музејот на поновата историја на Цеље, Словенија промовираше изложба “За татковината со рок напред, словенечко-српски паралели”. Автор на изложбата е Себастијан Вебер. На отворањето на изложбата беше присутен познатиот музичар Зоран Предин, фронтмен на култниот бенд “Лачни франц”.

Изложбата не е само од Цеље, туку и од цела Словенија. Во него, се претставени сите оние групи и музичари кои оставија свој белег и на словенечката и на српската сцена. Зборуваме за периодот од 1964 година до распадот на Југославија. Сите соби имаат име на концерт-фестивал. Започнува со мала фаза, продолжува со голема фаза, на крајот има дел од зад сцената, а меѓу нив има политичка фаза. На малата сцена се претставени музичари кои оставиле свој белег главно во републиката. Во голем обем се музичарите кои обележале музика низ поранешната држава. Бекстејџот е наменет за локални групи, т.е. сцената Цеље. Во посебен дел, политичката сцена е претставен низ историјата, т.е. бунт, политика, различности.

Изложбата ќе биде достапна до 15-ти ноември.

Извор: Celje.info

Можеби ќе ве интересира: