Балканленд

„Забрањено пушење“ го тужи Неле Карајлиќ

Ги известуваме медиумите, издавачите и организаторите на музички настани дека по интервенција на авторот, менаџментот и издавачот на групата „Забрањено пушење“, се забранува секаков вид на користење и право на јавно изведување на сите музички дела во сопственост на авторот на СОКОЈ, Давор Сучиќ на концерти и медиумски настани настапи на Стефан Миленковиќ и Ненад Јанковиќ. – започнува соопштението на Сејо Сексон и денешниот состав  „Забрањено пушење“.

Имено, без никакво усно или писмено одобрение, Ненад Јанковиќ алијас Неле Карајлиќ во неколку наврати го користел брендот и авторските дела на „Забрањено пушење“, со цел незаконски да ги пренесе тие дела во деловни трансакции, притоа потпишувајќи договори во кои лажно се претставувал како целосна сопственик на авторски права и фонограмски права и во кои на други физички и правни лица им доделил интелектуална сопственост што законски не му припаѓа.
Како резултат на ваквото незаконско однесување, на крајно невкусен и непримерен начин, во соработка со виолинистот Стефан Миленковиќ извршил измени и преуредување на оригиналните композиции на „Забрањено пушење“ во класична форма, без претходно известување и одобрение од мнозинството и правни автори и со целосна промена на изворниот дух и естетика на делата што ги користел. Поради сето горенаведено, „Забрањено пушење“ и авторот Давор Сучиќ ја повлекуваат дозволата за јавно изведување на нивните дела, како на територијата на Србија, така и во странство до епилогот од судските дејствија за заштита на членовите и авторите на „Забрањено пушење“ од злоупотреба на името, авторски дела и незаконско однесување на поранешниот член на групата Ненад Јанковиќ и организаторите на концерти кои промовираат вакви програми.

Со опсежна реакција се јави и Неле Карајлиќ.

Вистина е дека Сејо е автор на многу песни на бендот „Забрањено пушење“, но точно е дека и јас сум автор на многу песни. Но, најголемата вистина е дека да не беше тој што ги пее, немаше да има ништо од нив. Јас и Сејо се разделуваме пред самата војна. На негова иницијатива. Ми рече дека не може повеќе да работи со мене. Не ми кажа дека сака да се откажам од „Забрањено пушење“! Одам во Белград и таму во нови околности ќе продолжам да го работам тоа што само го знам. Повторно почнувам да работам на „Забрањено пушење“. Во тој момент дури четворица членови на „новото Пушење“ се оригиналните членови на групата: Шеки, Ковалски, Драле и јас. Една година или нешто подоцна, ја добив веста дека Сејо го основал своето „Забрањено пушење“. За разлика од моето, неговото „Забрањено пушење“  немаше ниту еден стар член. Во суштина, “раја“ од Загреб. Жал ми е што Сејо треба да објаснува дека тој е „Забрањено пушење“ и покрај осумте свои албуми.

Карајлиќ после 13 години работа прави 7 години пауза. По што се враќа на сцената но под негов услов, под името д-р Неле Карајлиќ.

Од многу причини. Првото е што не сакам да скокнам како конкурент на Сејо, бидејќи мислам дека има простор за двајцата, а второто е дека во средината во која работев како уметник, брендот на д-р Нела Карајлиќ. беше многу посилен од брендот „Забрањено пушење.“

Генерално, судбината на бендот е на некој начин судбина на земјата во која е создаден, но има и многу други светски бендови на кои судбината им дала сличен тек. „Џенезис“, „THE POLICE“, „Битлси“… Секој од членовите на овие групи подоцна имал свои кариери, под свое име. Јас се викам д-р Неле Карајлиќ, па не ми е јасно зошто Сејо не ја продолжи кариерата под името Сејо Сексон. Најдобар пример е „Оазис“, за кој двајца браќа се степале, а не се балканци. И покрај таа расправија, и двајцата имаат свои посебни кариери и покрај тоа што еден од нив е апсолутно мнозински автор на големите хитови на групата. Јасно е дека во нивните умови владее разумот. Колку пати изведувате песни, толку тие се „поскапи“ на пазарот, а авторот го добива својот дел. – објаснува неле.

Прв брендот го заштитил Сексон а подоцна и Карајлиќ.

Што се однесува до наводната забрана на Сеја да изведувам песни за „Забрањено пушење“, ниту еден суд никаде во светот нема да му дозволи таква забрана. На секој музичар му е дозволено да изведува нечии песни на концерти. За овие изведби секогаш се плаќа хонорар, па никој и никаде не може да го забрани настапот. Што се однесува до заканите за судски постапки, јас сум подготвен за нив, иако мислам дека нема да има победник во таа игра. Се надевам дека ова не е крајот на приказната за „Забрањено пушење“. Срамота е што не успеавме да се договориме и заради нас и заради публиката, а најмногу заради нашите песни кои станаа дел од културното наследство на овие простори. – додаде неле.

Можеби ќе ве интересира: