Балканленд

Здравко Чолиќ препродавал девизи во Охрид

Здравко Чолиќ, на врвот на својата популарност, во средината на 80-те години, реши да се збогува со поп музиката и да се сврти кон приватниот бизнис, кој немаше никаква врска со музиката. Од родното Сараево се преселил во Загреб, каде што живеше до 1989 година. Во тој период Чолиќ се занимаваше со продукција во областа на телефонијата.

Овој бизнис се покажа како многу профитабилен, а тој се покажа како одличен претприемач. Пејачот ја извршуваше функцијата менаџер, а и самиот вложил голема сума пари во овој бизнис

„Пошироката јавност дозна дека се занимавам со мал бизнис дури кога бев уапсен во Охрид за претворање на средства од кредити во девизи. Тогаш беше поевтино да се купуваат девизи во Македонија отколку во Белград и Загреб“, вели пејачот.

Подоцна Чолиќ беше осуден со парична казна, а тој се врати онаму каде што припаѓа – а тоа е музиката.

Можеби ќе ве интересира: