Во прв ред

“Д Фестивал” за прв пат во август

Во текот на изминатите месеци продолжија со подготвките за "Д Фестивал" и ширењето на позитивна енергија. Пристигнаа илјадниците пораки исполнети со љубов и поддршка за работа на различни решенија и се подобри изданија. Oд првото, па се’ до последното издание, фестивалот од една бина на напуштен паркинг, се прошири на 20.000 квадратни метри, вклучувајќи пет сцени на кои заедно со нашиот тим, помагаа 200 волонтери и над 600 соработници, се’ со цел да се овозможат три незаборавни фестивалски дена. "Оваа година ни започна со…

Фестивалот на народни инструменти и песни “Пеце Атанасовски” одложен за август

Во низа културни настани и фестивали кои се одлагаат поради пандемијата Ковид-19 и официјално е фестивалот на народни инструменти и песни "Пеце Атанасовски". Фестивалот беше предвиден за почетокот на јули, но се поместува за крајот на август. "Ќе има семинар, но ќе настапат редуциран број изведувачи, за да продолжи традицијата. Но поконкретно ќе се знае наскоро, по насоките од членовите на фестивалот, од Министерството за култура, за што јавноста ќе биде информирана", вели секретарот на фестивалот на народни инструменти и…

Се одлага фестивалот “Битола отворен град”

Уште една лоша вест за сите љубители на концертните настани, добрата музика и убавиот звук. Во овие чудни и тешки времиња се одлага овогодинешното издание на фестивалот "Битола отворен град" кој традиционално се одржува во јуни. "Доколку се исполнат нашите очекувања, доколку има услови за забава за која моментално сме жедни, фестивалот ќе се одржи во нови термини. Сите детали околу новите датуми и овогодинешните изведувачи ќе ги објавиме со текот на времето. Имаме време да се подготвиме за незаборавно музичко доживување…

Повторно одложен славеничкиот концерт на “Електрични Оргазам”

Како што беше најавено, мартовските концерти мораше да бидат одложени поради актуелната состојба со коронавирусот и да бидат презакажани со нови дати, а концертот на култните "Електрични Оргазам" ќе има и нова локација. Славеничкиот концерт на "Електрични Оргазам" се одлага за 11-ти септември на стадионот на АРМ, еден ден пред фестивалот "Skopje Calling". "Електрични Оргазам" ќе настапат на голема бина и уште поголема продукција, со роденденски репертоар кој ги опфаќа сите песни што ја одбележаа кариерата на овој…

Денес ги славиме големите македонски и сесловенски просветители Св.Рамноапостолни Кирил и Методиј Солунски

Светите браќа Кирил и Методиј се основоположници на словенската писменост и литература и се заслужни за културниот развој на сите словенски народи. Иако имаат и посебни празници на денот на нивното упокојување, тие имаат и заеднички празник на 24/11 мај. Поради нивните заслуги за христијанството Светета црква ги прогласила за рамни на апостолите. Именден празнуваат: Кирил, Киро, Методиј, Мето… Во почетокот Црквата одделно го празнувала споменот на двајцата браќа, на деновите на нивното упокојување Кирил на 27/14 фев. и на…