Фестивали

ЕБУ пресече: Еве како ќе се одржи Евровизија 2021

Европската радиодифузна унија (ЕБУ) потврди дека  ја донеле конечната одлука и дека одат продолжуваат со организацијата на годинашното издание на Евровизија под сценариото Б. Што значи тоа?

На сите што ќе присуствуваат на Изборот за песна на Евровизија од странство, им се препорачува да одат во карантин 5 дена пред нивното патување, а мораат да имаат негативен тест за КОВИД-19 најмногу 72 часа пред да летаат. Откако пристигнат во Ротердам, сите членови на делегацијата треба да останат во своите хотели, освен кога патуваат во арената „Ахој“ на проби, преноси во живо и други активности поврзани со програмата. Секој што работи во арената, вклучително и екипата, уметниците и медиумите, редовно ќе бидат тестирани во посебен објект покрај арената.

Сите делегации треба да снимат настап во нивните матични земји, што ќе се користи во случај некој од уметниците да не може да патува во Ротердам. Очекувањата со Сценарио Б се дека повеќето (ако не и сите) уметници ќе настапат во живо во Ротердам во ноќите на шоуата. Ќе бидат одржанивкупно девет претстави – две проби за облекување на секоја фестивалска вечер и три претстави во живо. Или нема да има публика на самото место, или намалена публика, според правилата за социјално дистанцирање утврдени од холандската влада.

Духот и традицијата на Евровизија е да се обедини Европа на една сцена и ние сме уште многу решени да го постигнеме ова во Ротердам во мај. Одиме напред со нашите планови да произведеме безбеден натпревар за песна на Евровизија, со тоа што сите уметници ќе настапат во живо во Ротердам. Овој протокол ја демонстрира нашата посветеност да го оствариме ова, а здравјето и безбедноста на сите присутни, вклучително и екипажот и печатот, ни е врвен приоритет – вели извршниот супервизор на Евровизија, Мартин Остердал.

Можеби ќе ве интересира: