Фестивали

ЕБУ со сценарија како да се заштити Евросонг од корона вирусот

Холандија – Организацискиот радиодифузер на Евровизија, НПО, има неколку сценарија подготвени во случај Коронавирус да се закани на натпреварот за песна на Евровизија од 12-16 мај во Ротердам. Холандскиот радиодифузер е во контакт со ЕБУ за да разговара за најновите случувања на “Ковид-19”. Сепак, не се зборува за откажување на Евросонг.

Портпарол на НПО зборуваше за холандскиот весник “АД” за тековната состојба. Таму, радиодифузерот рече дека сè уште е прерано да се открие точната содржина на секое сценарио. Тие одбиваат да ги објавуваат ваквите информации затоа што развојот на Коронавирусот сè уште не е познат.

НПО сакаат да додадат дека нивниот фокус е се уште да организираат “незаборавен натпревар за песна на Евровизија” во Ротердам. Гласини има една од можните, но најлош случај, сценарија би било да се биде домаќин на натпреварот на празна арена. Веројатно, друга опција би била да се одложи настанот до подоцнежен датум, но како што споменавме порано, НПО не сакаат да го потврдат или негира кое било сценарио.

Само вчера, РИВМ објави дека бројот на заболени со “Ковид-19” во Холандија се зголемила од 38 на 82 за само еден ден. Претходно, видовме дека расте бројот и во други европски земји – претежно Италија, исто така. Коронавирусот во моментот држи силна контрола врз светот.

Неколку настани се откажани поради ширењето на вирусот. Сепак, Холандија засега се чини дека го одржува разумно смирено. Најголемиот саем за уметност, ТЕФАФ во Мастрихт, ќе се одржи овој викенд како и секогаш. Премиерот на Холандија, Марк Руте, исто така, проговори за откажување на настаните, нарекувајќи ги ваквите одлуки „неразумни“.

Претходно оваа недела, неколку делегации го најавија своето отсуство од состанокот на шефовите на делегации во Ротердам што се одржа вчера . Овие делегации ги вклучуваат Шведска и Израел, но и делегација од ЕБУ. Дури и Извршниот супервизор, Joн Ола Санд, не присуствуваше на состанокот на шефови на делегации.

Можеби ќе ве интересира: