Интернационалниот фестивал „Охрид-фест – Охридски трубадури“ по 28 пат распишува конкурс за нови композиции, што ќе го имаат премиерното издание на 9-ти, 10-ти и 11-ти септември на најубавата сцена на Балканот, Долни Сарај во Охрид.

“Искрено се надеваме дека состојбата со пандемијата ќе се среди и дека ќе се вратиме на „старата нормалност“, што ќе се одвива во три фестивалски вечери: фолк, поп и интернационалната вечер. Фолк-вечер ќе се случува на 9-ти септември и освен новосоздадени фолк песни од нашата земја, со свои нови композиции ќе можат да учествуваат и странски автори – од регионот и пошироко. Поп-вечер е закажана за 10-ти септември, а финалната, Интернационалната вечер, за 11-ти септември 2021 година”, велат од организацијата на фестивалот.

Условите за учество на „Охрид фест – Охридски трубадури 2021“ се: *Да се испрати демо-снимка и текст на македонски јазик; *Наслов на композицијата; *Назнака – за која фестивалска вечер е наменета песната (Поп, Фолк, Интернационална); *Композициите претходно да не бидат изведувани; *Податоци на авторите (име, презиме, авторската улога во тимот), и контакт информации.

Годинава фестивалот става посебен акцент и дава голема подршка за дебитанти, новите музички сили, кои ќе имаат можност да настапат на 28-то издание на „Охрид фест- Охридски трубадури“, и во фолк и во поп вечерта. Демо-снимките од нивните композиции е потребно да бидат со пратечки инструменти, пијано и гитара. Своите композиции авторите треба да ги испратат на следните електронски адреси: ohridfest.produkcija@gmail.com и grigorkoprov@yahoo.com.

На конкурсот можат да учествуваат сите домашни и странски автори кои ги исполнуваат условите за учеството, а рокот за поднесување на пријави е до 15-ти април 2021 година.