Фестивали

Во Пехчево последни подготовки за „Фестивалот на дувачки оркестри“

Во тек се последните подготовки за овогодишниот „Фестивал на дувачки оркестри” кој по пауза од две години, на средината на месецов ќе се одржи на плоштадот во Пехчево.

Општина Пехчево, која е организатор на настанот, денеска ја објави агендата за фестивалот кој ќе започне со традиционалниот Етно саем „Пехчевски Павловден”.

“Саемот ќе биде отворен на 13 јули, а во рамки на тридневната програмата на фестивалот ќе следуваат настапи на културно-уметнички друштва и вокално-инструментални состави од повеќе градови на Источна Македонија. Вечерта е резервирана за трубачките оркестри од Пехчево, Берово и околните градови”, информираа од Општина Пехчево.

Меѓу познатите состави кои ќе одржат свои концерти од 13 до 17 јули се познатите оркестри „Уска – Кан“ Берово и Brass Brothers.

“Свои концерти ќе имаат и македонскиот состав ДНК и солистот Јоце Панов. Доцните вечерни часови ќе бидат резервирани за настап на познати диџеи, а во рамки на настанот ќе се одржи и Детскиот фестивал „Поточиња”, додадоа од Општината.

Годинешното фестивалско одбележување на празникот на градот Павловден ќе заврши со спортски активности и трката на 10 километри од Берово до Пехчево.

Можеби ќе ве интересира: