Културо

Романтичниот балет во два чина „Жизел“ на сцената на МОБ на 28-ми февруари и 2-ри март

Како што не известуваат нашите соработници и пријатели од Македонската опера и балет, романтичниот балет во два чина „Жизел“ овој пат на сцената на МОБ ќе се прикаже два пати и тоа, на 28-ми февруари и на 2-ри март со почеток во 20 часот.

Магичната и безвременска приказна за несреќната љубов, преточена во музиката на францускиот композитор Адолф Адам, а во кореографија на Жан Корали, Жил Перо, Мариус Петипа, Леонид Лавровски. Адаптацијата на кореографијата е на Ирена Пасариќ од Хрватска. Диригент на претставите е Иван Еминовиќ. Костимографијата е на Александар Ношпал, сценографијата на Александар Ношпал и Михајло Стојановски, светло дизајн: Милчо Александров.

На 28-ми февруари во главните улоги ќе настапат Марија Кичевска Шокаровска, Франциско Хименез Руиз (Шпанија), Ивана Коцевска, Игор Веланоски, а на 2 март во главните улоги ќе настапат: Мими Поп Алексова Атанасовска, Франциско Хименез Руиз (Шпанија), Илијана Данилов, Бобан Ковачевски.

Настапуваат солисти, балетскиот ансамбл и оркестарот на Македонската опера и балет.

Можеби ќе ве интересира: