Културо

Современиот балет во три слики „Пепелашка“ од Сергеј Прокофјев на 20 и 21 јануари

Најновата балетска продукција од Македонска опера и балет, современиот балет во 3 слики „Пепелашка“ од Сергеј Прокофјев, современа бајка за сите возрасти на сцената на Македонската опера и балет ќе се изведе на 20-ти и 21-ви јануари 2023 со почеток во 20.00 часот.

Приказната за „Пепелашка“ преточена во прекрасната музика на големиот руски композитор Сергеј Прокофјев, а во кореографија на гостинот од Србија, Александар Илиќ (Србија). Костимографијата е на Катерина Радошевиќ Галиќ (Хрватска), сценограф е Филип Коруновски, дизајн на звук: Георг Драушник (Хрватска), асистент-кореограф: Саша Евтимова и Мојца Мајцен (Словенија), репетитори: Саша Евтимова и Билјана Пашариковска.

Настапуваат: Христина Наќевска, Билјана Басмаџиева Ковачевска, Мирослав Митрашиновиќ, Игор Веланоски, Саша Евтимова, Цветанка Максимоска, Ангела Богатинова, Ендру Кук, Кристијан Јангос, Драган Кочоски, Гала Кочевска.

Настапуваат солисти и балетскиот ансамбл на Македонската опера и балет.

Можеби ќе ве интересира: