Културо

Виенскиот новогодишен концерт традиционално ќе се одржи на 1-ви јануари 2021

Традиционалниот Новогодишен концерт на класична музика во Виена и годинава ќе се одржи на 1 јануари, вообичаено во 11:15 часот… Поради пандемијата на коронавирус, се уште не се знае дали ќе биде со публиката или не, како што објави Медиумскиот сервис на градот Виена.

Виенската филхармонија секоја година го организира овој настан во Златната сала Музикферајна. Оваа година тоа ќе мора да мине со сите можни корона-мерки. Повеќе подробности се уште не се откриваат. Она што е сигурно е дека ќе има концерт и дека Рикардо Мути по шести пат ќе седи зад стојалиштето за диригирање.

Програмата на Новогодишниот концерт традиционално вклучува композиции од династијата Штраус и нивни современици, изведби на валцери, полки и маршеви.

Големата Златна сала, важи не само една од најубавите, туку и акустично најдобри сали во светот. Таа е изградена во антички стил и е украсена со бројни цветни аранжмани специјално наменети за Новогодишниот концерт. Столбовите, каријатидите и сводовите на салата оставаат впечаток на вистински музички храм.

Концертот ќе се емитува во 90 земји низ светот.

Можеби ќе ве интересира: