Магазин

Интересни факти за Божиќ

Секоја година 30-35 милиони вистински божиќни дрва се продаваат само во САД. Има 21.000 одгледувачи на божиќни дрва во САД, и дрвата обично растат 15 години пред да бидат продадени. Во Средниот век, прославите за Божиќ биле диви и неконтролирани – слично на денешниот Марди гра.

Од 1659 до 1681 година, прославата на Божиќ во Бостон била забранета со закон, а прекршителите на законот биле казнувани со по пет шилинзи. Божиќ бил прогласен за федерален празник во САД на 26 јуни 1870 година. Првиот Егног направен во САД го испил капетан Џон Смит во 1607 година, во доселеничката населба Џејмстаун.

Растението Поинсета е именувано по Џоел Поинсет, американски свештеник во Мексико, кој го донел зелено-црвеното растение од Мексико во Америка во 1828 година. Армијата на спасот испраќа собирачи на добротворни прилози облечени како дедомразовци по улиците уште од 90-те години на 19-от век.

Рудолф “најпознатиот ирвас” го измислил Роберт Меј во 1939 година. Копирајтерот напишал поема за ирвасот за да ги привлече купувачите во продавницата Монтгомери вард, каде што работел. Градежните работници ја почнале традицијата на поставување божикно дрво во Рокфелер центарот во 1931 година.

Можеби ќе ве интересира: