Магазин

Како е настаната песната “Џурџевдан” која сите ние ја пееме? (Видео)

Иако песната “Џурџевдан” е легендарна и навистина нема кој не ја знае, малкумина знаат како настанала и каква приказна крие во себе. Оваа песна настанала во возот на смртта од Сараево до Јасеновац. Жарко Видовиќ бил во логор во 1942та година, а затворениците без храна и вода почнале да кризираат. Еден од нив почнал да ги пее стиховите, а песната потоа настанала така, во голем очај.

За подетално да ги дознаете причините, погледнете го видеото подолу:

Можеби ќе ве интересира: