Магазин

Култната гитара на Марк Нофлер е продадена за над 800.000 евра

Главниот хит на продажбата, оригиналниот Gibson Les Paul Standard од 1959 година постигна цена од 693.000 фунти со вклучена такси (812.841 евра). Кристи објави дека ова е рекорд на аукција за овој модел. Нофлер свиреше на оваа гитара на турнејата „Sailing To Philadelphia“ во 2001 година и на турнејата „Kill To Get Crimson“ во 2008 година.

Познатиот музичар, кој сега има 74 години, го купил инструментот од Боби Тенч од групата Џеф Бек. На задната страна на гитарата, каде што инструментот се триел со ременот на сопственикот за време на свирката, малку недостасува лак. Таа гитара се проценува на 300.000 до 500.000 фунти (помеѓу 400.000 и 570.000 евра).

Друг инструмент, гитарата на која ги свиреше хитовите Money for Nothing и Brothers in Arms, беше продаден за 592.200 фунти (694.300 евра). На истиот инструмент, купен во 1983 година во Њујорк, Марк Нопфлер свиреше на концертот Live Aid во 1985 година. Проценката на Кристи беше од 10.000 до 15.000 фунти.

Црвено-белата гитара Schecter (Walk of Life) продадена е за 415.800 фунти (487.500 евра), што е рекорд за Schecter, во продажба што започна со два часа задоцнување поради „исклучителниот интерес“ на купувачите.

Но, рекордите постигнати од гитарите на Курт Кобејн (4,7 и 6 милиони долари) на аукциите одржани во 2022 и 2020 година не беа постигнати, соопшти Кристи. Вкупно 121 ставка – гитари и засилувачи – беа продадени на аукцијата, а најмалку една четвртина од приходите се наменети за хуманитарни цели. Дел е наменет за британскиот Црвен крст.

Фото: YouTube

Можеби ќе ве интересира: