Магазин

Норвежаните заљубени во електричните автомобили

Ниту една друга држава на светот нема толку многу автомобили кој на себе имаат приклучок. Електричните автомобили се толку многу популарни во Норвешка, што во септември е поставен рекорд според бројот на продадени вакви автомобили, најголем „виновник“ за тоа е мегапопуларниот нов модел на Волфсваген ИД 3.

Само во септември во 2020 година, норвежаните купиле 1980 автомобили од марката Волфсваген ИД 3, автомобили-Тесла Модел 3 1116. На третото место според продажбата е Полестар 2 со купени 932 автомобили. За вакви бројки на продадени електрични автомобили, продавачите од дригите европски држави можат само да сонуваат.

На улиците на норвешките градови може да се видат навистина импозантен број на електрични автомобили од моделите на Тесла, Нисан, Рено, Волфсваген.

Можеби ќе ве интересира: