Магазин

Погледнете: Кој е најинтелегентен, а кој е најглуп народ во светот? Каде се наоѓа Македонија…?

Според студијата која во 2019 година ја спровеле истражувачите Ричард Лин и Дејвид Бекер, највисокото ниво на IQ во светот го имаат Јапонците, со просек од 106,49. На листата топ 10 држави во кои живее народ со највисок коефициент на интелигенција следат:

 1. Тајван – 106,47
 2. Сингапур – 105,89
 3. Хонгконг – 105,37
 4. Кина – 104,10
 5. Јужна Кореја – 102, 35
 6. Белорусија – 101,60
 7. Финска – 101,20
 8. Лихтенштајн – 101,07
 9. Холандија и Германија – 100,74.

Просечното IQ според податоците на оваа студија е 98,16 што нас не сместува во потпросечно паметни луѓе. Maкедонија се најде на 108-то место со просечен коефициент на интелигенција 81,91. А кога станува збор за земјите од регионот, редоследот е следен:

 • Хрватска – 95,75
 • Бугарија – 90,99
 • Србија – 89,6
 • Босна и Херцеговина – 88,54
 • Црна Гора – 85,78
 • Албанија – 81,75

Можеби ќе ве интересира: