Магазин

Стара скица на Фреди Меркјури на аукција е продадена за 1,6 милиони евра

Овие 15 страници напишани со пенкало и мастило на хартија со логото на сега веќе непостоечката авиокомпанија British Midland Airways го откриваат процесот зад создавањето на оваа позната песна. Меѓу другото, од ракописот е видливо дека песната би можело да се нарече и Монголска рапсодија.

Пред аукцијата, Сотби ја процени вредноста на ракописот меѓу 930.000 и 1,4 милиони евра.

Клавирот на Фреди Меркјури, на кој пејачот на Квин ја компонираше Bohemian Rhapsody, е продаден и на аукцијата на Сотби за два милиони евра. Меркјури го купил клавирот од брендот Јамаха во 1975 година за илјада фунти.

Можеби ќе ве интересира: