Магазин

Верувале или не Белгиец има испеано песна за македонка на Евросонг (Видео)

Поминаа 30 години откако Филип Лафонтен испеа песна посветена на македонка, која и се спомнува во песната, отпеана на Изборот на песна на Евровизија. Имено, на 5-ти мај 1990-та година кога Евросонг се одржувал во Загреб, овој познат музичар ја претставувал Белгија со песната “Мојата Македонка” (Macédomienne), авторска песна која што е посветена на неговата сопруга Виолета од Велес со која има неколку дечиња. Ова е негова прва и единствена песна која што не е комерцијализирана.

Токму на денешен ден тој го прославува својот 65 роденден и воедно одбележува јубилејни 30 години од постоењето на оваа песна, посветена на неговата македонка, песна со која своевремено освои многу срца на евровизиската публика.

Подготви: Марија Поповска

Можеби ќе ве интересира: