Магазин

Во Полска откриен непроценлив портрет од Шопен купен на бувјак пред 30 години (Фото)

Распаднатиот портрет на композиторот Фредерик Шопен (1810-1849) купен на бувјак во Лублин, Полска, висеше на ѕидот од една куќа речиси три децении, пред експерт да утврди дека сликата е од 19-ти век, кога полскиот композитор живеел.

Реновирана со позлатена рамка, малата слика сега се наоѓа во трезорот на банката, некаде во источна Полска, додека нејзините сопственици преговараат за нивните следни чекори, имајќи ја предвид јавната изложба. Професорот на Универзитетот „Никола Коперник“, Дариуш Марковски, експерт кој ја откри автентичноста на портретот минатата година, вели дека сликата има значајна историска и емоционална вредност, но се воздржа од проценка колку може да се продаде. Димензиите на сликата се 29,5 Х 23,3 сантиметри, а Марковски со напредни методи утврди дека е создадена во средината на 19 век.

Можеби ќе ве интересира:

Се вчитува....