Музика на кирилица

Зошто Есма Реџепова посвојуваше само машки деца?

Есма Реџепова беше кралица на ромската музика, двапати номинирана за Нобеловата награда за нејзината хуманитарна работа.

Но, зошто Есма Реџепова посвојувала само машки деца?

Есма Реџепова во народот беше позната како „кралица на ромската музика“, но и голем добротвор. Никој во регионот и пошироко не знаеше дека Есма посвоила 48 деца, од кои сите се момчиња освен едно девојче. На прашањето зошто посвојуваат само машки деца, Есма објасни вака:

„Па, има логика во тоа. Да посвојуваме и женски деца, кога ќе пораснат, бидејќи не се во крвно сродство, се може да се случи. Знаеш што мислам. Не ни требаше, бидејќи ние како ансамбл секогаш бевме надвор од домот, па кој би се грижел за тоа?“, додаде тогаш таа, пренесува „Ало“.

Инаку, Есма и Стево животот го посветиле на музиката и кога сакаа да станат родители сфатија дека се премногу стари за тоа. Бидејќи не успеале да станат биолошки родители, посвоиле дури 48 деца.

„Тоа не беше само заради ред. Љубовта кон музиката и песната им ја пренесовме на тие деца… Сакавме да бидеме како нивната мајка и татко, вистински родители. Стево вежбаше со нив со часови, а потоа дојде на идејата да го основа ансамблот „Теодосиевски“. Како што пораснаа некои од децата, тие го напуштија ансамблот. Тоа би основало свое семејство, а неговото место би го зазело следното посвоено момче. Денес сите се финансиски обезбедени. Многу сум среќна поради тоа, бидејќи за нив, како и за многу други Роми, улицата не стана дом“, изјави тогаш пејачката.

Да потсетиме, пејачката Есма Реџепова почина во декември 2016 година на 73 години.

Можеби ќе ве интересира: