Премиера

Блескава рецензија на “Батанија” во угледниот музички месечник “Wire”

Реномираното британско музичко списание “Wire”, во својот најнов декемвриски број, објави исклучително позитивна рецензија на деби албумот “Батанија” на Крсте Роџевски. Музичкиот критичар Енди Хамилтон, зборувајќи во суперлативи за композиторските и вокалните способности на Роџевски, притоа не заборавајќи го особениот придонес на останатите музичари во бендот (Мери Халворсон – електрична гитара, Кирк Кнафке – труба, Мајкл Бланко – контрабас и Тома Фуџивара – тапани) го опиша албумот како “интимно”, нежно и приемчиво музичко доживување.

“Роџевски – додава Хамилтон – ги напиша сите песни на албумот на македонски и секоја од нив претставува посебно уживање. Моќен и извонредно допадлив авторски албум”.

Музичкиот првенец на Крсте Роџевски “Батанија”, кој за етикетата Much Prefer Records излезе на 1-ви септември во САД, а својата лајв-промоција ја доживеа неколку дена подоцна во култниот њујоршки клуб “Joe’s Pub”, е снимен во текот на јануари во бруклинското студио Bunker. Во Македонија, албумот беше промовиран на 24-ти септември, придружен со извонредни критики и позитивни реакции од домашната музичка заедница.

Подготви: Редакција на Музика24

Можеби ќе ве интересира: