Во прв ред

Битолскиот состав “Џез Сценарио” со летна турнеја низ Македонија

Со нови членови и збогатен репертоар може да се пофали битолскиот состав “Џез Сценарио”, кој изминатите години на големо го привлекува вниманието како на македонската, така и на странската публика. Тие деновиве најавија дека заминуваат на мини турнеја низ Македонија.

Првата дестинација која што овој познат битолски џез ќе ја почести со концерт е нивниот роден град, каде во рамките на битолското културно лето “Бит фест 2015” тие вчетвротк 13-ти август ќе одржат концерт пред Домот на армијата. А неколку дена потоа, односно, 16-ти август во недела во музиката и настапот на “Џез Сценарио” ќе уживаат жителите на Крушево на Градскиот плоштад. Турнејата на овој џез состав продолжува и на 23-ти август кога ќе имаат свој настап во Струга во кафулето “Албум”.

Но тука тие не застануваат, имено есенскиот дел од нивната турнеја започнува повторно од Битола и тоа на 30-ти октомври кога ќе настапат во култниот “Порта џез”. Тие свој настап ќе имаат и во Скопје кој ќе се случи во текот на месец ноември.

Кога сме кај “Џез Сценарио”, тие се формирани во 2012-та година, а како лидер и композитор на бендот се истакнува Вангел Мажевски. Овој битолски бенд изведува преработки на џез музика, но исто така во својата програма вклучува и изведби и дела кои се познати во музичката поп-рок култура.

Подготви: Синиша Новевски

Можеби ќе ве интересира: