По 14-ти пат во Скопје тортилијада “Слатка мистерија” (Фото)

Како што дознава музичкиот портал Музика24, на 6-ти март впеток во Ресторанот “Аликас” (Општина Бутел, Скопје), по 14-ти пат традиционално ќе се оддржи локалната тортилијада “Слатка мистерија 2020”. Предлагачот на манифестацијата Хуманитарната организација “ХОА-Ангелчиња” заедно со овогодишната општина домаќин – Општина Бутел и градот Скопје и оваа година ќе им понуди можност на граѓаните да уживаат во изложените креации на нашите аматери и професионалци слаткари преставници на 10 општини.

Средствата собрани од лицитацијата на тортите ке бидат наменети за дваесет и едно годишниот Филип Коненовски заболен од церебрална парализа. Учество ќе земат 40-тина учесници од седум општини во град Скопје.

Организациски манифестацијата ќе биде поделена во два дела:

-ревијален дел од 16 до 19 ч каде граѓаните со слободен влез ке можат да ги разгледаат изложените торти и да гласаат според нив за најдобрата. Ќе можат да уживаат во прекрасните изведби на неколку културно уметнички друштва, како и да уживаат во прекрасната музика.
Исто така ќе имаат можност да ги гледаат учениците од основни училишта од општина Илинден како ја употребуваат својата имагинација и прекрасно декорираат торти.

-официјален дел започнува во 20 часот и на него ќе присуствуваат само оние кои имаат набавено карти. Шестмината прво наградени од двете категории ке бидат наши претставници на интернационалната тортијада што ќе се одржи во октомври, а домаќин е град Скопје.

Музика24 и организаторите на хуманитарната тортилијада, со задоволство Ве покануваат да бидете дел од ова слатко, убаво, но сепак хумано издание на овој настан.

Повеќе на Музика24...