World Music

90-годишната Јоко Оно во инвалидска количка замина од Њујорк

Јоко Оно, сопругата на Џон Ленон, решила да го напушти Њујорк и остатокот од животот да го помине во мало гратче во северниот дел на Њујорк. Најпознатиот непознат уметник во светот, како што рече Ленон за својата сопруга Јоко Оно (90) по пет децении засекогаш го напуштила Њујорк и се преселила во Френклин. Се работи
за место со 340 жители, во фармата што таа и Ленон ја купиле во 1978 година.

Во последниот половина век, Оно живеел во срцето на Менхетен во ексклузивната зграда Дакота, веднаш до Централ Парк, на Западната 72-та улица. Јоко Оно станот во зградата позната како првата луксузна станбена зграда во Америка, во близина на местото каде што беше убиен Ленон во декември 1980 година, го нарече нејзин дом. И покрај тоа што е врзана за инвалидска количка бидејќи нејзиното здравје се влошува во последните години, Оно неодамна откри дека пешачи по шест километри дневно за да ја победи депресијата.

Легендата на Битлси и Оно ја купија фармата со план да ја направат место за нивното повлекување од јавност и да одгледуваат крави Холштајн. Оно сега живее „тивок живот“, далеку од очите на јавноста. Главната куќа на распространетиот имот има четири спални соби и две бањи а надвор Оно ќе одгледува зеленчук. Во околината има само локален пазар и пица ресторан.

Можеби ќе ве интересира: