World Music

Имотот на музичката легенда Принс конечно поделен

По шест години правни кавги, сите страни се договорија за вредноста на имотот на легендарниот пејач Принс. Службата за внатрешни приходи и администраторот на имотот, Comerica Bank and Trust, се согласија на вредност од 156,4 милиони долари, бројка што наследниците на имотот исто така ја прифатија, според Star Tribune од Минесота.

Конечната проценка го надминува вреднувањето од 82,3 милиони долари првично поднесено од Comerica. УЈП утврди претходно оваа година дека извршителите на имотот на поп иконата го потцениле за 50 отсто, проценувајќи 163,2 милиони долари наместо во судските поднесоци.

Принс почина во април 2016 година од случајно предозирање со фентанил во неговиот дом во Пејсли Парк во Минесота на 57-годишна возраст. Имотот ќе биде поделен меѓу тројца од најстарите браќа и сестри на Принс и Primary Wave, независна компанија за издавање музика и управување со таленти која ги купи интересите на помладите браќа и сестри на музичката икона.

Чарлс Ф. Спајсер Џуниор, судски назначен советник за преостанатите наследници на имотот, го потврди вреднувањето за EW, додавајќи дека семејството е воодушевено што опсежната правна битка дошла до заклучок.

„Го гледаме најдобриот интерес на обожавателите гарантираме дека наследството на Принс останува за генерациите што доаѓаат“, рече Спајсер.

IRS и Comerica се решија за недвижниот дел од имотот на Принс минатата пролет, но сепак мораа да се борат со покомплицирани проценки на поапстрактните средства, вклучително и правата на музиката на Принс. Комерика првично побара судење за прашањата за вреднување, но во петокот спогодбата од 156,4 милиони долари ја нарече „фер и разумна“.

Ако Comerica и IRS одеа на судење, одлуката за порамнување ќе беше пролонгирана, што резултираше со повеќе правни трошоци за имотот; Шерон Нелсон, една од полубраќата и сестрите на Принс, претходно ја критикуваше Комерика поради нивните „илјадници судски поднесоци“ кои го чинат имотот „милиони правни трошоци“ додека зборуваше за Билборд во 2019 година.

Можеби ќе ве интересира: