World Music

Мик Џегер не го продава музичкиот каталог

Ролинг Стоунс штотуку објави албум и ќе оди на турнеја. Но, Мик Џегер одбива да го продаде музичкиот каталог на бендот само за неговите деца да можат да наследат повеќе пари.

„На децата не им требаат 500 милиони долари за да живеат добро“, рече осумдесетгодишникот за своите осум потомци во интервју за Wall Street Journal (WSJ). Тој уште изјави дека може да им даде на своите деца повеќе пари, но повеќе би сакал да ги искористи за да „направи нешто добро во светот“– и тој не е единствениот. Бил Гејтс, Ворен Бафет и Марк Цукерберг изјавија дека поголемиот дел од парите сакаат да ги донираат во добротворни цели, а не во своите деца.

Милијардерите го користат истото образложение: нивните деца имаат доволно привилегии и ресурси и не им требаат средства.

Ова е во согласност со податоците. Ако имате доволно пари за да оставите големо наследство на вашите деца, има добри шанси да сте дел од ултра богатите, според Форбс. „Ултра-богат“ значи дека вашата нето вредност е поголема од 30 милиони долари. Но, ултра-ултра-богатите – оние со нето вредност од 100 милиони долари или повеќе – каде наследеното богатство е најконцентрирано.

Сите овие богати познати личности сакаат да ги дадат своите пари на луѓе кои ги немаат истите привилегии како нивните деца, како здравствените иницијативи на кои Цукерберг фрла милиони.

Откако ќе се подготвите за пензионирање од соништата, сè уште можете да оставите наследство со кое можете да се гордеете. Потоа можете да разговарате со вашиот финансиски советник за сè што е поврзано со оставање пари на добротворни цели кои најмногу ви значат.

Иако неодамна го прослави 80-тиот роденден, Џегер не планира наскоро да ја заврши кариерата. Тој за WSJ изјави дека има уште повеќе песни што сака да ги објави. Џегер можеби е октоген, но неговата животна филозофија повеќе се усогласува со онаа на многу Американци од Gen Z. Младата генерација се откажува од пензиското штедење за да инвестира во себе. Тоа значи трошење пари за нивното образование, искуства или работи кои ќе бидат добра долгорочна инвестиција.

Можеби ќе ве интересира: