World Music

Вртоглаво висока сума: Брус Спрингстин е најплатен музичар во 2021 година

Брус Спрингстин е прогласен за најплатен музичар во 2021 година. Според списанието Rollingstone, тој минатата година инкасирал 590 милиони долари (431,3 милиони фунти), од кои најголем дел заработил со значителна продажба на неговиот музички каталог.

Договорот за рекорд на Спрингстин со Sony Music, проценет на 550 милиони долари (402,1 милиони фунти), ја означи најголемата продажба што музичарот некогаш ја остварил. Компанијата ја стекна сопственоста на целиот каталог на музичарoт, кој вклучува 20 студиски албуми, 300 песни, седум EP-а, 23 снимки во живо и др.

Зад Брус Спрингстин е раперот Џеј Зи, кој заработил цифра од 470 милиони долари (343,6 милиони фунти). Најголем дел од неговата заработка дојде од продажбата на музичкиот сервис TIDAL од 302 милиони долари (220,8 милиони долари) на поранешниот сопственик на Твитер, Џек Дорси. Пред тоа, хип-хоперот ја купил оваа услуга за стриминг за 56 милиони долари (40,9 милиони фунти).

Можеби ќе ве интересира: