Фестивали

На 27-ми мај четврто издание на Скопски брас фестивал

На 27-ми мај во малата сала на Македонската филхармонија ќе се одржи 4. по ред Скопски брас фестивал во организација на Макбрас Асоцијацијата. Фестивалот посветен на лимените дувачки инструменти, Скопскиот Брас Фестивал. ќе се одржува во текот на целата година.

Првиот настан ќе се одржи на 27-ми мај во малата сала на Македонската филхармонија, а гости ќе бидат Сегед Тромбон Ансамбл од Унгарија, еден од најдобрите ансамбли, но и единствен по својот состав (октет тромбони).

Раководител и основач на овој состав е Ѓирѓи Гивиксан, професор по тромбон на музичката академија „Франц Лист“ во Будимпешта, солист и еден од најдобрите тромбонисти на денешницата. Нашата публика го памети од солистичкиот настап на фестивалот во 2022 година, а овој пат публиката ќе го види заедно со уште 7 тромбони. Интересно е што поголемиот дел од членовите на ансамблот се некогашни негови студенти од факултетот за музика во Сегед. Програмата за нивниот настап останува тајна, што е карактеристично за овој состав. Професорот Гивиксан изјави дека тоа е пристапот на ансамблот кон публиката.

Покрај концертот, во соработка со факултетот за музичка уметност во Скопје, членовите на ансамблот ќе одржат семинар, а студентите и професионалните “брас” музичари ќе имаат можност да научат повеќе за техниките на свирење тромбон.

Ова издание на фестивалот ќе биде распоредено во текот на целата година, а во план се уште еден концерт и семинари по труба, хорна и тромбон со познати музичари од регионот и пошироко, чии информации ќе бидат објавени на фб – страната на Скопски Брас Фестивал.

Настанот е поддржан од Министерство за Култура на Македонија, во партнерство со германската компанија за производство на инструменти “Buffet Crampon”.

Влезот на настанот е слободен.

Можеби ќе ве интересира: