Во прв ред

Концертот „Македонски вруток“ ќе биде спој на минатото и сегашноста

НУ Камерен Оркестар на Битола го најавува концертот „Македонски Вруток“ кој претставува спој на минатото со сегашноста. Концертот е закажан за 18-ти април во 20 часот во КИЦ Офицерски Дом. „Македонски Вруток“ е концерт кој ги слави животите и делата на великаните на македонската музичка сцена, како што се Властимир Николовски, Благој Цанев, Драган Шуплевски, Ристо Аврамовски, Кирил Македонски и многу други.

Овој настан е посветен на нивниот неизмерен придонес како дел од втората генерација на повоени македонски композитори, кои играат критична улога во развојот и збогатувањето на македонското културно наследство, претставувајќи ги како стожери на музичката традиција. Со овој концерт, НУ Камерен Оркестар на Битола ве води на патување низ времето и просторот, истражувајќи ги длабочините на македонскиот музички идентитет преку виртуозните дела на овие маестроа. Нивната музика, која се одликува со уникатна способност да ги испреплете традиционалните мелодии со современите звуци, ќе оживее пред присутните, создавајќи едно незаборавно искуство.

„Македонски Вруток“ преку сложените аранжмани и извонредните поетични мелодии ќе го откријат вистинското значење на македонската музика. Од хорските хармонии кои го одразуваат духот на македонскиот народ до иновативните композиции кои ги премостуваат традицијата и модерното, „Македонски Вруток“ е посвета на бескрајната креативност и пасијата која непрекинато ја плете македонската музичка ткаенина. Придружете ни се на овој концерт каде што ќе се прославуваат великаните на македонската музика од втората генерација на повоени композитори, и дозволете нивните вечни мелодии да ви го допрат срцето и душата. Вечерта на Македонски Вруток е патека кон разбирање на длабоката врска меѓу минатото, сегашноста и иднината на македонската музичка уметност.

Повеќе детали за билетите следуваат во наредните денови. За повеќе информации за настаните на НУ Камерен Оркестар на Битола, следете ги нивните профили на Facebook и Instagram.

Можеби ќе ве интересира: